Zwaardboot

Zwaardboot
Slider

Zwaardboot zeilen op zee

Met een zwaardboot bedoelen we eigenlijk alle kleine zeilboten met een ophaalbare kiel. Onder de jeugd zwaardboten is er ook nog een onderscheid te maken tussen Eenmans zwaardboot en 2 mans zwaardboot. In Nederland wordt er op zee gevaren in zowel de eenmans klasse als de 2-mans. 

De optimist

De Optimist is een eenmans jeugdzeilboot Optimisten hebben een spriettuig, een zeiloppervlakte van 3,5 m² en zijn 2,30 m lang × 1,15 m breed. De boot is eenvoudig zelf te bouwen. Tegenwoordig zijn de meeste optimisten van polyester gemaakt, maar ze kunnen ook van hout zijn. De mast, giek en spriet zijn meestal van aluminium gemaakt, het zwaard en roer van polyester. Maar ook deze kunnen van hout zijn.

De Optimistklasse is de grootste wedstrijdklasse, zowel nationaal als internationaal. Kinderen mogen wedstrijdzeilen in de Optimist tot en met het kalenderjaar waarin ze vijftien worden. Daarna stappen ze vaak over op een andere 2-mans jeugdzeilboot.

Laser Pico

De Laser pico is een zeer comfortabele zeilboot, met stabiele rompvorm, een ruime zelflozende kuip en een hoge giek en geschikt voor ieder niveau. Als je voor het eerst in een Laser Pico vaart, zeil je met twee personen. Daarbij is communicatie erg belangrijk. De Pico heeft een grootzeil en een fok en weegt ongeveer 60 kg. De boot is 3,5 meter lang, 1,5 meter breed en heeft een mast van bijna 6 meter lang. Wanneer je vergevorderd bent, kan je ook alleen in deze boot varen en kan jij er zelf voor zorgen dat je je eigen boot onder controle hebt.

De Laser Pico is gemaakt van Polyethyleen. Bij elkaar heeft deze boot bijna dubbel zoveel zeil oppervlak als een Optimist en kan hij dus ook veel sneller varen. Bij veel wind kan de fok eraf gehaald worden en het zeil gereefd worden, dus maak je maar vast klaar om in deze boot te varen, want ondanks het weer kan er bijna altijd gezeild worden.

Laser Standaard 

De Laser is verreweg de meest populaire eenmansboot ter wereld. Iedereen, ongeacht leeftijd of gewicht, kan zeilen in een Laser! Er zijn er niet voor niets al meer dan 200.000 exemplaren van verkocht.  De strikte one-design klasse regels zorgen ervoor dat iedere Laser op de wereld identiek is. De Laser is de grootste en daardoor unieke internationaal erkende wedstrijdklasse. Ieder weekend is er ergens ter wereld wel een evenement waar je aan mee kunt doen. Kijk voor meer informatie en de wedstrijden op de website van De Laserklasse Organisatie Nederland (LON). Daarnaast zijn er maar weinig zeilboten zo eenvoudig in gebruik. Optuigen binnen enkele minuten, geen onderhoud en een fantastische tweedehands waarde.